Kérdése van? Hívjon minket! +36209433720

Blog

Már az őskor óta hordunk övet

2019.11.21 17:34

A hölgyek körében idén is hódítanak a díszes, feltűnő és merészen színes övek. A divat minden évben változik, azonban övek nélkül egyetlen ruhatár sem lehet teljes; ezek a divatos kiegészítők nem csak hasznosak, de egy megfelelően kiválasztott darab feldob bármilyen outfitet. A női övek érdekes történetéről olvashatsz egy keveset az alábbiakban.

 

 

 

Mióta az emberek ruhát hordanak, valószínűleg öveket is viselnek; azt nem tudjuk, hogy pontosan mikor készítették a legelső derékszíjat, de az biztos, hogy már a későkőkori emberekderekán is ott díszelegtek. Az ókorban a ruhákon még nem voltak zsebek, ezért az emberek az övükön hordozták például pénzes erszényeiket vagy szerszámaikat. Nos igen, a trendi kiegészítők ősei szerszámos övek voltak, amik inkább voltak hasznosak, mint szépek. A legérdekesebb talán ezekben az ősi derékszíjakban, hogy megpuhított fakéregből készültek, és nem bőrből. Nem véletlenül választották azonban ezt az alapanyagot: nem csak olcsóbb, mint a bőr és könnyebben hozzáférhető, de rugalmas és szívós is. Később készültek övek különböző szövetekből, de gyakran előfordult, hogy egy egyszerű kötelet hordtak az emberek a derekukon. Érdemes tudni azonban, hogy a kötél az ipari forradalom előtt meglehetősen drága dolognak számított, mivel előállítása rendkívül munkaigényes volt.

A középkor századaiban az alsóbb rétegek továbbra is egyszerű derékszíjakat hordtak, azonban a gazdagabbak körében, mint annyi minden más, az övek is lehettek státuszszimbólumok. Különösen a módosabb hölgyek körében voltak népszerűek a díszes, fémből készült övek, amiket az ötvösmesterek gyönyörűen, aprólékos munkávaldolgoztak ki. Ezek a darabok leginkább egy míves láncra emlékeztettek, lazán a csípőn viselve. Ekkoriban a lovagok is hasonlókat hordtak, persze „civilben”, amikor épp nem viseltek páncélt.

A reneszánsz volt az a korszak, amikor a hölgyek övei elkezdtek markánsan különbözni férfi megfelelőiktől. Ekkoriban a női ruhákat könnyebb és vékonyabb anyagokból készítették, amik egy szorosabb övvel karcsúbb hatást nyújtottak már fűző használata nélkül is.

Meglepően hangzik, de az 1920-as években pár évre még a női övek is kimentek a divatból, aminek legfőbb oka az akkoriban elterjedt ruhák különleges szabása volt. Érdekes, hogy a férfi övek épp ekkoriban lettek ismét relevánsak, miután néhány évtizeddel korábban szintén a háttérbe szorultak, és átadták a helyüket a nadrágtartóknak egy időre.

A következő évtizedben azonban visszatértek, és népszerűségük azóta is töretlen. Mára számtalan színben és formában kaphatóak, és a Bagnet webáruházában te is megtalálod a stílusodhoz illő darabokat.