Kérdése van? Hívjon minket! +36209433720

Blog

Ha itt az ősz, itt vannak az iskolatáskák is

2019.11.03 10:57

Ha szeptember, akkor iskolakezdés, és újra előkerülnek az iskolatáskák, amikben nap mint nap hordozzák a gyerekek könyveiket és egyéb felszereléseiket. Mivel ezek mára jelentős súlyt képviselnek, nagyon körültekintőnek kell lennünk aziskolatáska kiválasztásakor.

 


Többek között nagyon fontos szempont a méret: a táska semmiképp ne legyen szélesebb a vállnál, a teteje ne érjen a gyerek tarkója fölé, illetve az alja ne érjen a csípő vonala alá. Lényeges, hogy a hátrész kellően meg legyen támasztva, illetve párnázott legyen, egyúttal légáteresztő, ami képes a szellőzésre. Az ideális vállpánt széles, így a nehéz táska sem vág bele a vállba.
Természetesen az anatómiai és ergonómiai szempontok mellett sem elhanyagolható, hogy az iskolatáska trendi legyen, és a gyerek örömmel vigye magával minden nap. Bár ma már a gyerekek alapfelszerelésének számítanak, érdemes visszatekinteni, hogyan is nyerte el mai formáját.

Érdekes, és hosszú utazás lesz ez a múltba, ugyanis már az őskorból is maradtak fenn vállon hordozható táskák. Ezek a jégbe fagyva talált táskák állati bőrökből készültek, és meglehetősen kicsik voltak.Természetesen nem is kellett nagynak lenniük, hiszen ezekbe még nem kellett tucatnyi könyvet zsúfolni.

A két vállpánttal rendelkező, a súlyt jobban elosztó, ezért kényelmesebb hátizsák csak évezredekkel később jelent meg, és mint annyi más, ez is a rómaiakhoz köthető. Azonban ezeket sem iskolás lurkók hordták ekkoriban. Ezek a hátizsákok a legionáriusok felszerelésébe tartoztak, és leginkább kötszer, étel és kézi ásó hurcolására használták.

A középkor folyamán érdemben nem változtak, anyaguk továbbra is szövet, bőr vagy nemez volt.

A reneszánsz idejében már fémből készült csatokat szereltek a táskákra, ami számos előnnyel járt a korábbi, fa megoldásokkal szemben, például jóval tartósabbak voltak.

Az igazi fordulópontot az ipari forradalom kora hozta el. Ekkoriban a tömeggyártásnak köszönhetően számtalan, korábban elérhetetlenül drága dolog terjedt el a szegényebb tömegek körében is. A gyerekek többsége végre iskolatáskával a hátán indulhatott reggel iskolába, ami jellemzően jegyzetfüzeteket, elemózsiát és esetleg egy-két könyvet tartalmazott még ekkoriban.

A 20. század közepén, a műanyagok mindent elsöprő előretörése révén az iskolatáskák nem csupán még olcsóbbak, de sokkal változatosabbak is lettek. A cipzár megjelenésével gyakorlatilag elérték mai formájukat, de természetesen a divat azóta is mindig változik.

Ma már számtalan szín és forma közül választhatsz, és a Bagnet webáruházában garantáltan találsz lurkódnak trendi és kényelmes iskolatáskát te is!